11

Želite prejemati po elektronski pošti obvestila PD Viharnik? Vpišite svoj e-naslov:

Vpišite varnostno kodo:

1974 - 2024

https://www.pd-viharnik.si/

e-pošta: info@pd-viharnik.si

Ljubljana, 3. 4. 2024

POVABILO ZA DONACIJE

Pozdravljeni,

V letošnjem letu bo Planinsko društvo VIHARNIK praznovalo 50 let delovanja. Že od leta 1974 so naši člani obiskovali in še obiskujemo naše prelepe slovenske gore, hribe in gričevja. S ponosom lahko rečemo, da smo eno redkih, če ne edino društvo, ki organizira planinske izlete in pohode vsak teden v različne kraje Slovenije in se jih v povprečju udeleži 35 članov/izlet. Skupaj s pridruženimi člani štejemo okoli 180 članov.

Oktobra 2024 bo na Notranjskem potekal jubilejni pohod s praznovanjem 50. obletnice društva, kamor bodo poleg nekdanjih in sedanjih članov PD Viharnik vabljeni tudi drugi pohodniki. Pohod bomo zaključili s piknikom in srečelovom.

Veseli bomo, če boste prispevali k naši zlati obletnici kot donator v obliki finančnih nakazil ali izdelkov za srečelov.

Če želite prispevati v obliki finančnih sredstev, lahko sredstva nakažete na PD Viharnik na TRR: SI56 6100 0000 0781 294 namen: Donacija petdeseta obletnica

Kot donatorji boste objavljeni na FB in spletni strani PD Viharnik: https://www.pd-viharnik.si/

Če si zaželite planinskih poti z nami, vabljeni, da se nam osebno pridružite na praznovanju obletnice ali katerem koli od naših številnih izletov.

Lep planinski pozdrav in že vnaprej hvala!

Upravni odbor PD Viharnik

Martin Leskovar

predsednik

VABILO K OBJAVI PRISPEVKOV NA SPLETNI STRANI PD VIHARNIK

Pozdravljeni, člani in pridruženi člani PD Viharnik ter prijatelji društva!

Želimo si, da bi spletna stran našega društva zaživela tudi z objavo prispevkov udeležencev izletov, zato vas vabimo, da nam pošljete kakšen krajši prispevek o izletu, ki ste se ga udeležili, in kakšno fotografijo, ki ste jo naredili.

Vaši prispevki bodo pred objavo jezikovno pregledani, zato si ne pomišljajte, tudi če menite, da pisno izražanje ni vaša najmočnejša stran. Za druge udeležence bo zagotovo zanimivo prebrati vaše vtise, doživljanje poti in opis kakšnega zanimivega dogajanja na izletu. Za tiste, ki morda nimajo Facebooka, pa bo to dobrodošel način spremljanja vedno novih izletov društva.

Ker letos praznujemo 50. obletnico PD Viharnik, ste še posebej vabljeni, da prispevate kakšen članek na to temo, morda spomine, anekdote, stare fotografije in podobno.

Vse prispevke, prosimo, pošljite na e-poštni naslov urednice PD Viharnik Simone Leitgeb: sleitgeb4@gmail.com

Prijazno vabljeni k sodelovanju!


Upravni odbor PD Viharnik

Ljubljana, 3. 4. 2024

KRATKO POROČILO O OPRAVLJENIH IZLETIH PD VIHARNIK DO APRILA 2024

Vodja Vodniške sekcije Matjaž Vrhunc je posredoval poročilo o opravljenih izletih PD Viharnik do aprila 2024.

Izvedenih je bilo deset izletov, dva pa sta odpadla. Udeležencev na izletih je bilo skupaj 345, kar je 34 oseb v povprečju na izlet. Torej zelo uspešen rezultat, na katerega smo lahko ponosni!

Upravni odbor PD Viharnik

3. 4. 2024

Hauserjeva pot

2. 4. 2024

Dne 24. 2. 2024 smo se odpravili na Hauserjevo pot ob morju pod Rakljem ob izlivu reke Raše na vzhodni obali Hrvaške Istre. Pot je poimenovana po Stjepanu Hauserju (2Cellos), ki je po rodu iz Raklja in je to sprehajalno pot tudi sofinanciral v višini 300.000 hrvaških kun.

Zaradi velikega zanimanja (saj je bilo kar za 33 več prijav od razpoložljivih sedežev v avtobusu) je bil izlet ponovljen še 24. 3. 2024, na cvetno nedeljo.

Prvič se je izleta udeležilo 47 planincev, drugič pa 35 planincev. Obakrat nas je spremljalo čudovito sončno vreme, še posebej 24. 3. 2024, ko nas je po deževnem tednu in nočni ujmi zjutraj na avtocesti pričakal sneg, okoli Kozine pa ga je morala cestna služba celo plužiti. Bolj smo se bližali obali, bolj sončno je bilo.

Izlet je organiziral Tomaž Štembal, vodnik pa je bil Štefan Rojina.

Pot Stjepana Hauserja nam je ponudila neokrnjeno naravo s čudovitimi razgledi na posamezne zalivčke in celotni zaliv izliva reke Raše. V daljavi smo videli polotok Ubac, še dlje pa Cres, Mali Lošinj in Osor. Vso pot so nas spremljale opojne dišave žajblja, rožmarina, smilja, borovcev in drugih obmorskih rastlin.

Ko se brezskrbno sprehajate po tej poti, ne boste naleteli na hiše, počitniške apartmaje, ceste, avtomobile, luke in gnečo. Samo kamnita steza, obrobljena z makijo, hrastom črnika. Pot je zmeraj dostopna tako poleti kot pozimi. Poleti se lahko zaradi vročine ohladite v enem od zalivčkov, do katerih pa ne morete priti z avtom, ampak le peš ali s čolnom, pozimi pa enostavno uživate v morskem zraku, prežetem z vonjem borovcev in divjih aromatičnih zelišč. Tu se nahajajo zelo lepe skrite plaže, kjer lahko uživate brez množice kopalcev.

V zadnjem zalivu Luka sta se tako na prvem kot na drugem izletu kopala po dva najbolj korajžna kopalca (po eden od vsakega spola). Prvič je voda imela 13 osvežujočih stopinj, drugič pa že kar 16 prijetnih stopinj.

Na izletu smo veliko izvedeli o samem naselju Raklja, starem Raklju, o zgodovini in značilnostih Hauserjeve poti, o samem Stjepanu Hauserju, in tudi o domačem literatu Mate Baloti.

Na koncu poti smo imeli v lokalni domači gostilni v Krnici kosilo z golažem in njoki oz. fuži ter raviole z gobami in zelenjavno mineštro za vegetarijance. Vsi so bili navdušeni nad bogato in zelo okusno hrano kakor tudi nad samim izletom.

Zapisal Tomaž Štembal

Pogled proti Staremu Raklju

Pogled na plažo in zaliv Luka

Razbitine na pol potopljene ladje

AKTUALNE NOVICE

VELIKI VRH

sobota, 20. julija 2024

Veliki vrh je 2.110 m visoka gora, ki se nahaja v osrednjem delu Dleskovške planote. Z vrha, na katerem se nahajata dve vpisni skrinjici, se nam odpre lep razgled na omenjeno planoto in najvišje vrhove Savinjskih Alp. Na Veliki vrh se bomo odpravili iz planine Ravne. Zadnji del poti tik pod robom planote je nekoliko krušljiv in potrebno je nekaj pazljivosti.

Zahtevnost: lahka

Oprema: pohodne palice

Višinska razlika: 650 m
Čas hoje: 6 ur

Zborno mesto: Hala Tivoli ob 6.30

Izlet organizirata: Primož Kalin in Štefan Rojina
Prijave zbira: Štefan Rojina na telefon 041 478 421